GRATIS ISOLATIE OFFERTES

Isolatie zolder

Warme zolder of vliering kost geld

Veel oudere woningen hebben een niet geïsoleerde zolder of vliering waardoor veel kostbare warmte 'weglekt.' Warme lucht stijgt en zeker bij houten vloeren sijpelt die warmte door. In geval van een niet in gebruik zijnde zolder of vliering zal daar warme lucht terechtkomen die niet gebruikt wordt door de bewoners. Er zal dan extra gestookt moeten worden wat op jaarbasis flink in de extra (energie)kosten zal gaan lopen. Indien de zolder in gebruik is of zal worden genomen, bijvoorbeeld voor een slaapkamer, kan het verstandiger zijn om het dak te isoleren in plaats van de zoldervloer.

Isolatie van een houten zoldervloer

De zolder kunt u eenvoudig zelf isoleren, of het nu een beloopbare of niet beloopbare oplossing moet worden. U kunt hiervoor pakketten minerale wol aanschaffen die u over de gehele zolder uitrolt. Belangrijk hierbij is dat de dampremmende laag aan de onderzijde zit. Het beste is ook om (indien mogelijk) de verschillende lagen elkaar te laten overlappen.

Beloopbare zolderisolatie

Door het aanbrengen van grote platen (bijvoorbeeld osb-platen) over de isolatie en deze vast te schroeven aan een balkenlaag kunt u op eenvoudige wijze een ge soleerde en beloopbare zoldervloer maken.

Tussen de balken of over de balken

Eerder beschreven we al de mogelijkheid om de isolatie over de balken te leggen in elkaar overlappende lagen. Het voordeel hiervan is dat er geen thermische lekkage is. Een andere mogelijkheid is om (zoals op de fotowordt aangegeven) de isolatielagen tussen de balken te plaatsen. Dan is het belangrijk dat de minterale wol goed aansluit op de balken.

Isolatie bij vlakke houten zoldervloer

Indien er reeds een bestaande vloer ligt en u deze niet wil openhalen, dan is een goed alternatief om polystyreen platen aaneensluitend te plaatsen op de vlakke vloer (of andersoortige harde, vochtbestendige en goed isolerende platen) waarop weer een nieuwe vloerbedekking kan worden aangebracht, bijvoorbeeld in de vorm van OSB-platen.

Isoleren van een betonnen zoldervloer

Betonnen zolders kunnen ook ge soleerd worden door het plaatsen van harde isolatieplaten bovenop het betonnen oppervlak. Een andere mogelijkheid is een zwevende vloer aanleggen bestaande uit een balken of staal of zwaluwplaten constructie waartussen isolatie kan worden aangelegd. Hierbovenop moeten beloopbare platen worden geplaatst.

Isolatiedikte

Er is een eenvoudig principe dat stelt 'hoe dikker het isolatiemateriaal is, des te hoger is de isolatiewaarde.' Echter blijkt dat bij elke extra centimter isolatie de extra besparing steeds minder wordt. Op een gegeven moment zullen keuzes gemaakt moeten worden omdat een te grote dikte aan isolatiemateriaal ten koste gaat van de beschikbare leefruimte of dat de constructie te duur wordt.

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde geeft aan in hoeverre en in wat voor mate het betreffende isolatiemateriaal de warmte kan vasthouden. Aan de bepaling van de isolatiewaarde liggen bepaalde complexe berekeningen ten grondslag conform de NEN 1068 Terhmische isolatie van gebouwen.

Verschillen tussen koud en warm dak

In de bouwwereld wordt er bij dakisolatie gesproken over een koud dak en een warm dak. Het belangrijkste verschil is dat bij een 'koud dak' isolatie aan de binnenzijde of tussen het dakbeschot wordt ge soleerd waardoor de feitelijke buitenkant van het bestaande dak koud blijft, terwijl bij een warme dak isolatie de buitenkant van het dak wordt ge soleerd.