Isolatiepagina.nl
U bevindt zich hier: Startpagina » Gevelisolatie » Binnenmuur isolatie

Binnenmuur isolatie

Isoleren middels voorzetwand

Het isoleren van een binnenmuur gebeurt in de regel door middel van een zogenaamde voorzetwand. Deze wand bestaat uit een raggelwerk van hout of metalen profielen dat aangebracht wordt op de originele binnenmuur. Het raggelwerk wordt dan gebruikt om isolatie tussen te bevestigen. Tenslotte wordt het raggelwerk afgewerkt met bijvoorbeeld gipsplaten (afhankelijk van

Isoleren van de binnenmuur

Isolatie van binnenmuren dient voor zowel warmte-isolatie als geluidwering. Men gebruikt verschillende materialen, afhankelijk van waar de nadruk op ligt. De verwerking ervan vindt echter op dezelfde manier plaats.

Op dezelfde manier waarop een binnenmuur wordt geïsoleerd kan men ook tussenwanden maken. Tussen staanders wordt isolatie aangebracht inclusief damprem. Aan de buitenzijde kan de constructie met hout of gipsplaten worden bekleed.

Originele binnenmuur blijft wel koud

Niet ge´soleerde voorzetwand

Deze zogenaamde koude wand isolatie zorgt wel voor een verbetering van de thermische gesteldheid in de woning, maar nog steeds wordt de eigenlijke koude muur niet verwarmd. De koude muur zal ook nog steeds vocht aantrekkene (middels condensatie van opstijgend vocht of eventueel optrekkend vocht vanuit de kruipruimte of kelder).

Gevelisolatie heel rendabel

Voordelen en Nadelen binnenmuurisolatie

Voordelen Nadelen
Warmere woning Originele muur blijft koud en vochtig
Lagere stookkosten Verkleining leefruimte
Binnenmuur isolatie geschikt voor doe-het-zelver Relatief veel overlast tijdens werkzaamheden
Verhelpt valse trek of tocht  
   

Warme binnenmuur = minder tocht

Bij niet geïsoleerde woningen vindt vaak valse trek of tocht plaats: dat is een luchtstroming die niet ontstaat door wind van buitenaf, maar door de temperatuurverschillen binnen de woningen. Zoals de meeste mensen weten stijgt warme lucht op. Zodra warme lucht in aanraking komt met een koud object, zal de warme lucht afkoelen en gaan dalen. We zien dat bijvoorbeeld bij de warme lucht van de CV-radiator: deze stijgt op, komt in aanraking met een koude binnenmuur, daalt en komt uiteindelijk weer terecht bij de radiator waar de lucht weer opwarmt en stijgt waarna het gehele proces weer opnieuw begint.

Hierdoor ontstaat valse trek of tocht langs de muur, vloer en plafond wat de meeste mensen een onprettige gewaarwording vinden.

Het isoleren van de spouwmuren lost dit probleem direct op.

Gevelisolatie heel rendabel