Isolatiepagina.nl
U bevindt zich hier: Startpagina » Zelf isoleren ? » Wat is een behaaglijk binnenklimaat ?

Wat is een behaaglijk binnenklimaat ?

Behaaglijkheid


Een behaaglijke woning is heel belangrijk

Een behaaglijke woning is een woning waarin u en uw medebewoners zich prettig voelen, zowel in de zomer als in de winter, zowel lichamelijk als geestelijk. De juiste temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie bepalen of iemand zich behaaglijk voelt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dat niet per persoon verschillend, maar zijn er duidelijke waarden waarbinnen mensen zich behaaglijk voelen. Door toepassing van isolatie en het oplossen van koude en vochtproblemen kan men een behaaglijkere woning krijgen.

Op deze pagina zullen we uit de doeken doen wat de voorwaarden zijn om een behaaglijk binnenklimaat in uw woning te creëeren.

Behaaglijke woning: juiste afstemming van:

  • temperatuur
  • ventilatie en
  • luchtvochtigheid

Temperatuur

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen een temperatuur van rond de 21 graden in een woning als het meest aangename ervaren. Echter, in de gemiddelde kamer van een gemiddelde woning treden temperatuurverschillen op. Het kan zomaar dat de temperatuur net onder het plafond circa 24 graden Celius is, terwijl het aan de grond slechts 19 graden Celsius is. Koude objecten als enkel glas en niet-geïsoleerde muren kunnen oppervlaktetemperaturen hebben die daar ook nog eens sterk van afwijken. Door zogeheten koudestraling kan een kamer waar de thermometer 21 graden aangeeft toch heel koud en onprettig aanvoelen. Ook valse tocht kan ontstaan door grote temperatuurverschillen in 1 ruimte.


Ventilatie

Voor de thermische behaaglijkheid is tevens de stromingssnelheid van de lucht verantwoordelijk. Alleen als lucht langzaam circuleert (convectie) voelen we ons prettig. Als de stromingssnelheid te hoog is, dan tocht het en dat is niet aangenaam.

Temperatuur

Hoe warm en aangenaam we een ruimte vinden, is niet alleen afhankelijk van de temperatuur van de lucht, maar ook van de oppervlaktetemperatuur van wanden, plafond en vloer. Indien deze koud zijn, dan zullen we ons in een warme kamer toch onaangenaam voelen.

Zelf doen of uitbesteden

Het isoleren van een woning levert vaak een forse besparing aan energiekosteng op. Er zijn allerlei onderdelen van de woning die u kunt isoleren, zoals de spouwmuren of de gevel. Soms kunt u het zelf, maar vaak moet u de vakman inschakelen. Isolatiepagina.nl werkt samen met vele professionele partijen die graag een vrijblijvend voorstel aan u uitbrengen. Door te klikken op onderstaande afbeelding krijgt u de mogelijkheid om een kort formulier in te vullen waarna uw aanvraag volautomatisch bij 5 tot 6 gespecialiseerde isolatiebedrijven bij u in de regio terecht komen.

Baat het niet, schaadt het niet

In deze tijden van recessie is het verstandig om bij elke grote uitgave meerdere offertes aan te vragen. Het kan u immers zo honderden euro's schelen, zeker indien u nagaat dat de concurrentie in de isolatiebranche momenteel heel fors is. Doe uw voordeel en vraag gewoon vrijblijvend en kostenloos offertes aan via dit offerte-aanvraag-formulier.