GRATIS ISOLATIE OFFERTES

Buitenmuur isolatie

Functies buitengevel

Een buitenmuur heeft veel te verdragen

Een buitengevel heeft enkele belangrijke functies: bescherming van de binnenkant tegen de elementen en als tweede belangrijke functie is het bepalend voor de uitstraling van een gebouw. In Nederland heeft een gemiddelde woning veel te verduren van weersinvloeden: tientallen jaren staat een buitengevel bloot aan wind, storm, regen, vorst, hagel en de felle zon. Veel muren raken dan ook aangetast en verliezen hun vochtwerendheid en (kleine) isolerende vermogen. Het effect van de elementen wordt dan uiteindelijk ook merkbaar binnen in de woning: binnenmuren voelen koud en vochtig aan, het leefklimaat wordt minder behaaglijk en er moet flink exta gestookt worden. Door het isoleren en wederom afwerken aan de buitenkant worden deze problemen bestreden.

Natte en droge systemen

Bij natte buitengevelisolatie wordt er een laag isolatie op de originele buitenmuur aangebracht, daarna voorzien van een wapeningslaag en na voorgestreken te hebben wordt het geheel afgewerkt met een sierpleisterlaag. Bij droge systemen wordt na de isolatie plaatmateriaal of natuursteen aangebracht (met ventilatiespouw tussen isolatie en plaatmateriaal).

Uitstekend voor oudere en verweerde muren

Om een gevel aan de buitenkant te isoleren is het niet noodzakelijk dat de gevel bijvoorbeeld eerst gestraald en vochtwerend (impregneren) wordt gemaakt. Door het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de buitenkant en het daarna afwerken met bijvoorbeeld gevelbeplating of natuursteen of pleisterwerk is het gebouw weer voldoende vochtwerend gemaakt.

Buitenzijde van de buitenmuren isoleren

Eén van de drie manieren om een gevel te isoleren is het isoleren aan de buitenkant. Hiertoe wordt isolatie aangebracht aan de buitenkant van de gevel. De isolatie wordt afgedekt met hetzij een pleisterlaag (nat buitengevel isolatie systeem) hetzij harde elementen (droog buitengevel isolatie systeem). Deze constructie kan bijvoorbeeld uitstekend toegepast

Bouwfysische eisen

De bouwfysische eisen aan een effici nte warmte-, vocht- en geluidsisolatie tonen aan, dat alleen een meerlagige constructie van verschillende materialen succesvol kan zijn. Zelfs de zogenoemde homogene wandconstructies uit één materiaalsoort, zoals b.v. uit poreuze baksteen, moeten op z'n minst nog van een waterafstotende pleister- of verflaag worden voorzien. Ontelbare varianten zijn mogelijk, al naar gelang welke isolerende werking men het belangrijkst vindt. In de dagelijkse praktijk hebben echter slechts een paar isolerende constructies aan de verwachtingen voldaan.

Voordelen buitenmuur isolatie

  • geen hak- en breekwerk in de woning, dus bewoners kunnen gewoon doorgaan

  • bestaande buitenmuur hoeft niet eerst gerenoveerd te worden

  • mogelijkheid om pand ook nog geheel ander uiterlijk te geven

  • lelijke onderdelen van het gebouw zoals scheuren en verzakkingen worden gecamoufleerd

  • bescherming van het bestaande gebouw waardoor ook minder last van koudebruggen etc.

  • veel afwerkingsmogelijkheden

  • binnenruimte blijft behouden (in vergelijking met bijvoorbeeld binnenisolatie)

  • bij voldoende buitenruimte kan een forse isolatiewaarde bereikt worden door dikkere lagen toe te passen

Nadelen buitenmuur isolatie

  • oorspronkelijke karakter c.q. uitstraling woning gaat vaak verloren

  • vakwerk, voor de doe-het-zelver is het te moeilijk

  • bouwvergunning is noodzakelijk in verband met wijziging uiterlijk gevel