Polystyreen isolatie kruipruimte
Polystyreen bolletjes of chips
Eén van de meest gebruikte isolatiematerialen is polystyreen ofwel het materiaal waaruit ook piepschuim bestaat. Er zijn verschillende soorten polystyreen waaron der ge xpandeerd polystyreen (EPS) en het duurdere ge xtrudeerdpolystyreen hardschuim (XPS). De verschillen tussen de eigenschappen kunt u hier lezen. Polystyreen is er in vele verschillende vormen en maten en voor de toepassing als kruipruimte isolatie is gekozen voor kleine en handzame vormen als balletjes en chips.
Hoe werken thermische chips ?
De werking is te vergelijken met een vaatwasser. In een vaatwasser worden de kopjes droog ondanks dat er niet geventileerd wordt. Dat komt omdat de natte kopjes warm zijn en de bodem van de vaatwasser koud. Het vocht van de kopjes migreert daardoor naar de bodem waar het condenseert. Hoe groter het temperatuurverschil tussen kopjes en bodem, des te sneller de kopjes droog zijn.Dat geldt ook voor een kruipruimte, de bodem is altijd koel. Naarmate de isolatielaag tussen koude bodem en warme vloer dikker wordt, hoe groter het temperatuurverschil en hoe droger de kruipruimte.De polystyreen chips laten de vochtige lucht door, alwaar het op de bodem condenseert en blijft. Dus door een laag polystyreen chips op de bodem van uw kruipruimte te leggen, voorkomt u dat de vochtige lucht in contact komt met de begane grondvloer. Het vocht in de kruipruimte blijft onder de isolatielaag, waar het geen schade aanricht. Er vormt zich dus geen condens meer tegen de vloer, waardoor deze droog blijft.
Isoleren van de kruipruimte met piepschuim
De kruipruimte isoleren met een laag van piepschuim bolletjes of chips gaat op eenvoudige wijze: hetzij met een blaasmachine door de leverancier of anders handmatig door de bewoner zelf. Belangrijk hierbij is dat de isolatie over de gehele vloer van de kruipruimte komt te liggen en dat er geen open niet-ge soleerde stukken kruipruimtebodem overblijven (dat zou de werking van de kruipruimteisolatie teniet doen). Er moet een laag van circa 30 tot 40 cm worden aangebracht om de juiste isolatiewaarde te verkrijgen.
Aanbrengen isolatiechips
Polystyreen ofwel Thermo chips worden in grote zakken aangeleverd en kunnen handmatig verspreid worden of met behulp van een luchtverplaatsingsmachine c.q. een blaasmachine. Deze laatste methode is aan te raden omdat zo de chips in alle hoeken en gaatjes wordt geblazen en daarnaast gaat het veel sneller dan handmatige verspreiding (weekend werk ten opzichte van 2 uur met een blaasmachine).
Nadelen polystyreen chips
Zoals elke vorm van kruipruimte isolatie heeft ook het isoleren met polystyreen chips nadelen zoals dat het geen natuurproduct betreft, dat ondanks de doorwaadbaarheid wel het zicht op de kruipruimte ontnomen wordt en dat het zelf aanbrengen toch veel werk kost (circa lang weekend voor 1 woning).
Verschillen tussen de verschillende soorten chips
Zoals aan het begin van deze pagina is verteld, zijn er verschillende soorten polystyreen. Daarnaast worden er in de handel ook verschillende vormgevingen gehanteerd: de ene lijkt op een 'wokkel', de ander op een kogeltje en weer een ander op een open schaaltje. Die vormgeving heeft wel degelijk invloed op de werking. Belangrijk is dat er een juiste balans is tussen de luchtdoorlaatbaarheid van de chips, ofwel: er moet voldoende onderlinge ruimte zijn om te ventileren, maar ook voldoende cohesie zijn om een verwarmende werking te hebben.