Vloerisolatie
Koude kruipruimte
In de laatste jaren verplicht het Bouwbesluit om bij nieuwbouw de invloeden van de kruipruimte zoveel mogelijk af te schermen van de bovenliggende woning. Dit doet men door onder andere kruipruimte isolatie aan te brengen en vloerisolatie. De kruipruimte is namelijk een onverwarmde en vochtige ruimte waar bovendien nog koude wind van buitenaf toegelaten wordt om voor verdamping te zorgen. Dit heeft tot gevolg dat er continu een laag koude en vochtige lucht onder de gehele begane grond vloer aanwezig is. De lucht is net zo koud als buiten en vaak nog vochtiger ook.
De grote hoeveelheid koude en vochtige lucht onder de vloer werkt als een kouderadiator: het straalt koude uit en zorgt voor een lagere temperatuur van de vloer. Daarnaast is het onmogelijk om een begane grondvloer hermetisch af te sluiten van de kruipruimte: via de verschillende doorvoeren voor onder andere electra, gas, water en rioleringen vindt er altijd intrede van koude en vochtige lucht plaats vanuit de kruipruimte. Hierdoor ontstaat tocht, daalt de temperatuur, gaat vloerbedekking werken of rotten en kan schimmelvorming optreden.
De grootste vijand van een woning is vocht. Belangrijk is dan ook dat er voldoende ventilatiemogelijkheden tussen het isolatiemateriaal en het deel waaraan het bevestigd wordt, met name bij vochtige kruipruimtes.
Het isoleren van vloeren
Door het isoleren van de vloer, zowel onder de vloer (dus in feite in de kruipruimte) als boven de vloer (dus op de vloer, onder uw tapijt of laminaat) bespaart u energie en verbetert u het leefklimaat. De vloer is goed geïsoleerd en voelt een stuk behaaglijker aan. Bovendien verlaagt u uw energierekening met bijna 10%, vloerisolatie bespaart namelijk zo'n 190 m3 gas op jaarbasis. Hieronder leest u meer over de verschillende soorten vloerisolatie.