Ventileren
Vocht : funest voor een woning
Vocht is de grootste vijand van elk gebouw. Door geen of onjuiste isolatie of afdichting komt vocht binnen en door gebrek aan ventilatiemogelijkheden blijft het vocht aanwezig, verdampt en zal voor grote schade gaan zorgen zoals loslatend behang, schimmels, condensatie, aantasting leidingwerk, kromtrekkende vloerdelen etc.
De directe effecten daarvan zijn dat er meer gestookt zal moeten worden waardoor fors hogere energiekosten en een minder behaaglijk binnenklimaat.
Vochtige lucht is normaal
Vocht in huis is normaal: bij een gemiddeld gezin wordt er gewassen, gekookt, gedoucht en geademd. Per dag komt zeker 10 liter waterdamp in de lucht vrij in de woning, veroorzaakt door de activiteiten van het gezin.
Hoe voorkom je condensatie en een vochtige lucht ?
Het kan dus zo zijn dat een woning uitstekend ge soleerd is en vocht niet zomaar binnen kan dringen: er ontstaat dus ook vocht door het gedrag van de bewoners: dit vocht zal op een gegeven moment ook condenseren en kan grote schade berokkenen. Dit moet voorkomen worden. En dat gebeurt door ventileren.
Doe het zelf: luchtdichtheid is heel belangrijk
Bij het isoleren van bijvoorbeeld de vloer, gevel of dak, of het simperler afdichten van tochplekken is het belangrijk om e.e.a. zo luchtdicht mogelijk te krijgen. Door bijvoorbeeld het nicht-luchtdicht isoleren van een gevel ontstaan er zogenaamde luchtlekken die weer verantwoordelijk zijn voor de binnenkomst van vochtige lucht en kan door inwendige condensatie in de isolatieconstructie zelf terechtkomen en daar voor rotting e.d. gaan zorgen.